در نظر گرفتن حساسیتهای همسر
توجه داشتن به حساسیتهای همسر، یکی دیگر از مهارتهای ابراز علاقه در بین همسران است. در ارتباطات خانوادگی اگر خانم به دلبستگی همسرش توجه کند و به چیزهایی که او را دلخوش میکند، پایبند شود، باعث ایجاد محبت دردل شوهر میشود و متقابلاً آقا هم میتواند از همین شیوه برای ازدیاد محبت خانم نسبت به خود بهره گیرد (فرحزاد،1387). نمونه عالی چنین حساسیتی در گفتگوی فیمابین حضرت صدیقه طاهره و امام علی (ع)نقل شده است که در پاسخ به همسرشان هنگامی که از او پرسیدند: چرا ایشان را از نبود غذا و تحمل گرسنگی آگاه نکرده بودند، میفرمایند: رسول خدا به من سفارش فرمود: دخترم چیزی از پسر عمویت درخواست مکن، اگر چیزی برای تو آورد بپذیر و الا تو درخواست چیزی نداشته باش که بیش از طاقت همسرت باشد. (بحرانی،1416). در این نقل، علاقه شدید حضرت زهرا(س) به همسرشان در دقت و مراقبت در نگفتن حتی درخواست کوچکی که ممکن است همسر در برابر آن احساس نامطلوبی پیدا کند نمودی آشکار دارد.
همچنین شوهر بایستی در کلام و رفتار خود زمینه را برای سوءتفاهم فراهم نسازد و متقابلاً خانم هم از گمانهای بیپایه و تفسیرهای منفی و وسواسهای فکری خودداری نماید. (حیدری، 1387).
۲-2-6- پاسخ دادن به محبت همسر
اینجا فقط تکه های از پایان نامه به صورت رندم (تصادفی) درج می شود که هنگام انتقال از فایل ورد ممکن است باعث به هم ریختگی شود و یا عکس ها ، نمودار ها و جداول درج نشوندبرای دانلود متن کامل پایان نامه ، مقاله ، تحقیق ، پروژه ، پروپوزال ،سمینار مقطع کارشناسی ، ارشد و دکتری در موضوعات مختلف با فرمت ورد می توانید به سایت 40y.ir مراجعه نمایید.
رشته حقوق همه گرایش ها : عمومی ، جزا و جرم شناسی ، بین الملل،خصوصی…
در این سایت مجموعه بسیار بزرگی از مقالات و پایان نامه ها با منابع و ماخذ کامل درج شده که قسمتی از آنها به صورت رایگان و بقیه برای فروش و دانلود درج شده اند
یکی از جلوههای مهم ابراز علاقه در بین زوجین پاسخ دادن به محبت از سوی همسر است. این مهم در تقویت و افزایش رابطه عاطفی و درک متقابل زوجین از یکدیگر تأثیر به سزایی دارا است؛ در این خصوص در روایتی آمده است: هنگامی که صفیه همراه با دیگر زنان پیامبر به هنگام احتضار آن حضرت کنار بستر ایشان نشست و گفت: به خدا سوگند دوست دارم بیماری شما بر جان من وارد شود و سالم میماندید، عایشه و حفصه نگاهی معنادار به صفیه انداختند و برخوردی نامناسب از خود نشان دادند، اما پیامبر(ص) با اینکه در شرایط جسمی بسیار سختی بود، از حرکت آنان ناراحت شدند و فرمودند: دیگر بس است، از این کارها بپرهیزید؛ و با این سخن صداقت صفیه را در گفتارش تأیید نمودند. (طیبی، 1385).
2-3- جلوههای رفتاری
چگونگی رفتار و اعمال هر یک از زوجین در ابراز علاقه آنان نسبت به یکدیگر یکی دیگر از مهارتهای مهم در مدیریت و استحکام ارتباطات خانوادگی است. با توجه به اهمیت و تاثیرگذاری اعمال و رسایی مفهومی که از این طریق منتقل میشود، در نگاه درون دینی، در این حوزه مهارتهایی به شرح زیر ارائه شده است:
2-3-1- هدیه دادن
هدیه دادن یکی از نمودهای عملی در نشان دادن علاقه زوجین نسبت به یکدیگر است که در ایجاد و افزایش محبت و نشاط روابط خانوادگی، تأثیر به سزایی دارا است. زن یا شوهر میتوانند در مناسبتهای مختلف علاقه خویش را با دادن هدیههایی چه مادی و چه معنوی نسبت به هم ابراز نمایند. در این خصوص رسول اکرم(ص) میفرمایند: هرگاه هر یک از شما به سفری رفت، هنگام بازگشت به خانه برای اهل خانه هدیه و تحفهای بیاورد، هرچند سنگی باشد. (مجلسی،1404).
2-3-2- غذا خوردن با خانواده و به میل آنان
یکی از جلوههایی که نشاندهنده علاقه و محبت بین زوجین است انتخاب نوع غذا و صرف زمان برای باهم غذا خوردن با یکدیگر است که بیانگر علاقهمندی به خانواده و اهمیت دادن به آنان است.
رسول اکرم(ص) در این خصوص میفرمایند: مؤمن به میل خانوادهاش غذا میخورد، و منافق خانوادهاش به میل او غذا میخورند. (کلینی، 1365).
در این راستا از اُمایوب پرسیده شد که با توجه به جایگاه رسول خدا(ص) نزد شما، آن حضرت کدام خوراک را بیشتر دوست داشت؟ گفت: هیچ وقت ندیدم که به خوراکی فرمان دهد و هرگز ندیدم که درباره خوراکی که برایش آورده میشود ایراد بگیرد و بد بگوید. (دلشاد تهرانی، 1386).
در این خصوص همسر امام خمینی، عارف فیالله و استاد اخلاق، بیان میکنند: امام به من خیلی احترام میگذاشتند و همیشه جای خوب را به من تعارف میکردند، و تا من سر سفره نمیآمدم، خوردن غذا را شروع نمیکردند، به بچهها هم میگفتند، صبر کنید تا خانم بیاید. (مرکز تحقیقات اسلامی، 1378) و خیلی اظهار محبت و علاقه میکردند؛ و مقید بودند این اظهار محبت و علاقه را جلوی فرزندان هم علنی کنند. اگر روزی خانم غذا تهیه میکردند، هرچند هم که بد میشد، کسی حق اعتراض نداشت و امام از آن تعریف میکردند. (اسلاملو،1387).
2-3-3- استقبال از همسر
با توجه به اینکه در عصر حاضر به دلیل برخی از مشکلات ممکن است مرد خانه، زمان زیادی را برای تامین نیازهای معیشتی خانواده در بیرون از خانه صرف نماید و هنگام بازگشت به خانه خسته باشد یکی از جلوههای ابراز علاقه نسبت به شوهر، فراهم ساختن فضایی آرام در محیط خانه و به هنگام ورود به منزل به استقبال او رفتن است.
این مسئله در نگاه معصومین (ع) از اهمیت به سزایی برخوردار است، چنانچه مردی نزد رسول خدا(ص) آمد و گفت مرا همسری است که چون به خانه روم به استقبالم آید و چون بیرون شوم بدرقهام نماید، و چون مرا اندوهناک ببیند،گوید چه چیز اندوهناکت ساخته؟ اگر اندوه روزیات را داری، دیگری آنرا برایت تکفل کرده است و اگر اندوه کار آخرتت داری، خداوند آنرا فزونی بخشد؛ پس رسول خدا(ص) فرمود: او را به بهشت بشارت بده و به او بگو خداوند را کارگزارانی است و تو از زمره آنانی و تو در هر روز اجر هفتاد شهید را داری (طبرسی رضی الدین،1412).
البته یک مرد فهمیده و با محبت میداند که همسر او نیز در طول روز زحمات زیادی برای حفظ نشاط و آرامش در خانه متحمل شده است. در نتیجه، او نیز سعی مینماید در هنگام ورود به خانه مشکلات و خستگیها را تاحد توان به فضای خانه داخل ننماید و با روحیهای مناسب، با همسر خویش معاشرت نیکو داشته باشد. و در فرصتی مناسب به جستجوی راه حل برای مشکلات شغلی خویش بپردازد.
2-3-4- درک شرایط روحی همسر
هر یک از زوجین ممکن است در طول زندگی مشترک خویش با مشکلاتی رو به رو شوند که سبب ناراحتی و موجب کاهش حس امید و نشاط در آنان شود. در این مرحله روحیه زن یا شوهر از حساسیت خاصی برخوردار است و بایستی همسر او به عنوان نزدیکترین فرد نسبت به او از مهارتهای رفتاری خاصی جهت تسکین و بهبود روحیه او استفاده نماید.
در این خصوص میتوان به ظرافتهای رفتاری اسوه مهر در عالم، پیامبر اکرم (ص) اشاره نمود.
در یکی از سفرهای حج که همسران پیامبر اکرم(ص) همراه وی بودند، شخصی شترهای زنان پیامبر را با سرعت میراند. در بین راه شتر صفیه به زانو درآمد و از راه رفتن ایستاد. صفیه شروع به گریه کرد، و زمانیکه پیامبر اکرم(ص) صدای او را شنید، جلو آمدند و با دست، اشکهای او را پاک کردند. در این هنگام گریه صفیه شدت یافت، حضرت وی را دلداری دادند تا او آرام شود، ولی او بیشتر گریه میکرد، حضرت او را از گریه کردن بازداشت و به مردم دستور داد همانجا فرود آیند، در حالی که تصمیم به فرود آمدن در آن مکان را نداشتند… (عابدینی،1381). کمی تامل در این سیره رفتاری اهمیت درک متقابل، همراهی و همدلی هر یک از زوجین را در مسائل مختلف زندگی خاطر نشان میسازد و ظرافت و نکته سنجی رسول اکرم(ص) در این شرایط الگوی خوبی در ابراز علاقه زن و شوهر نسبت به یکدیگر است.
2-3-5- اختصاص وقت معین به همسر
محیط خانه نیز “کوچکهای بزرگ” دارد. ممکن است انسان مسئلهای به نظرش ناچیز و کوچک باشد، اما برای گرم کردن محیط خانه و دل همسر خود را به دست آوردن امری بسیار بزرگ است. به عنوان مثال شوهر بایستی در طول شبانه روز ساعتی را به همسرش اختصاص دهد، نه اینکه روز را در خارج خانه مشغول به کار باشد و شب هم دیروقت بیاید و شامی بخورد و بخوابد. از همین رو است که رسول اکرم در بیانی میفرمایند : نشستن مرد در کنار عیال خود در پیشگاه خداوند متعال از اعتکاف در مسجد من محبوبتر است . متقابلا یک زن فهیم نیز بایستی در مدیریت داخلی منزل، زمانی را مختص همسر خویش قرار دهد.
2-4- تامین نیازهای زیبایی دوستی
هر فردی به طور طبیعی زیبایی را دوست دارد و یکی از مهارتهای ابراز علاقه دربین همسران زیبا ساختن خویش در ارتباطات و تعاملات خانوادگی است که این مسئله در نشاط و افزایش محبت در خانه تأثیر به سزایی را دارا است.
2-4-1- آراستگی زن و مرد در محیط خانه
در الگوهای رفتاری معصومین (ع)به امر زیبایی و آراستگی توجهی جدی شده است .چنانچه رسول اکرم (ص) میفرمایند: اگر زن، خود را برای شوهرش(زیبا) نمیساخت، بیگمان در دل او جا نمیگرفت (محمدی ری شهری،1387). و به زنان میفرمودند: ناخنهایتان را کوتاه نکنید که کوتاه نکردن ناخن برای شما موجب زینت بیشتر است (شیخ حر عاملی،1409). و امام علی(ع) در سفارشی بیان میکنند: زن مسلمان بایستى خودش را براى شوهرش خوشبو سازد (مجلسی،1404).
و امام باقر(ع) در نقلی دیگر میفرمایند: سزاوار نیست زن خود را بدون زینت رها سازد، هر چند که فقط گردنبندی را زینت خود نماید؛ و سزاوار نیست که زن دستان خود را بیخضاب رها سازد هر چند که فقط به دستان خود حنا بمالد، حتی اگر زنی سالخورده باشد. )کلینی، 1365)
با وجود تأکیدات زیادی که در خصوص آراستگی زن در محیط خانه در نگاه درون دینی شده است، مردان نیز بایستی به این امر توجه نمایند. چنانچه پیامبر اکرم(ص) خود را با غالیه (عطری خوشبو)، خوشبو میکردند، بدین صورت که همسران پیامبر با دست خود، پیامبر را با آن عطر، معطر میکردند. (طبرسی رضیالدین، 1412).
همچنین گروهی مشاهده کردند که امام باقر(ع) خضاب کرده است در این باره از ایشان پرسیدند، امام فرمودند: من مردی همسر دوستم از این رو خود را برای همسرم آراسته میسازم (مجلسی،1404). و امام کاظم(ع) در بیان اثرات آراستگی شوهر میفرمایند: آراسته بودن مرد برای زن، از عواملی است که بر پاک دامنی زن میافزاید.
و از حسن بن جهم نقل شده است، به علی بن موسی (ع) گفتم : خضاب کردهاید؟ فرمود: بله، به حنا و وسمه؛ آیا نمیدانی آراسته کردن خود اجر و ثواب دارد؟ بیگمان همسرت دوست دارد تو را آراسته ببیند، همانطور که تو دوست داری او را آراسته ببینی. از سویی بایستی توجه داشت، با توجه به این که جذابیتهای ظاهری یک محدودیتهایی دارد، و زندگی هرچه به پیش رود مخصوصاً اگر با ناهنجاریها همراه باشد، موجب میشود معمولا چهرهها مکدر و شکسته شوند، بایستی در ارتباطات جذابیت ایجاد نمود، مثلاً ارتباط کلامی مناسب یا ارتباطهای غیرکلامی مثل ارتباط چشم با چشم که چه قدر ظرافتها در آن وجود دارد .
حتی نوع نشستن تأثیر دارد. در هرصورت باید دنبال جذابیتها بود و این امر مهم هم برعهده زن میباشد و هم بر عهده مرد میباشد (طبرسی رضی الدین، 1412).
2-4-2- توجه به علایق همسر
یکی دیگر از جلوههای ابراز علاقهمندی در بین زن و شوهر توجه به علایق و سلایق آنان در امور مختلف به ویژه کیفیت پوشش و آرایش آنان نسبت به یکدیگر است .
اینکه هر کدام از زن و مرد بدانند طرف مقابلشان به چه چیزهایی تمایل مثبت دارد و از چه چیزهایی احساس منفی و بدی دارد، در ایجاد و تحکیم علاقهی فیمابین بسیار مؤثر است.
در این خصوص در نقلی آمده است: خدمت ابوجعفر باقر(ع) رسیدم، یک ردای زرد صورتی بر دوش آن سرور بود، من به لباس آن سرور خیره شدم و آن حضرت گفت: من به تازگی با یک خانم قریشینسب ازدواج کردهام. (ایشان طبعاً این پوشش را به خاطر جلب رضایت همسرشان انتخاب کرده اند)
و نیز آمده است: … من خدمت ابوجعفر باقر(ع) رسیدم، ابوجعفر یک قواره شمد سرخ رنگ بر تن خود حمایل کرده بود، من با دیدن آن جامه تبسم کردم. ابوجعفر گفت : فهمیدم که چرا تبسم کردی، از جامه من به شگفت آمده